flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває пошук кандидатів у присяжні Підгаєцького районного суду

01 лютого 2023, 11:06

 У зв’язку із закінченням 05 березня 2023 року повноважень присяжних Підгаєцького районного суду, на підставі подання начальника територіального управління Державної судової адміністрації України у Тернопільській області від 13.01.2023 року, Тернопільська районна рада оголошує пошук кандидатів в присяжні для затвердження нового списку присяжних Підгаєцького районного суду.

 Статус присяжних визначений статтями 63-68 Закону України «Про судоустрій і статус судів». Присяжним є громадянин України, який у випадках, визначених процесуальним законом, та за його згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя. Законом визначено певні вимоги до особи, яка може стати нарівні із суддею присяжним.

Присяжним може бути громадянин України, віком від 30 до 65 років,  і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція суду.

Присяжні, як представники народу при здійсненні правосуддя реалізовують судову владу держави, тому мають особливий правовий статус. Приймаючи рішення, вони керуються здоровим глуздом, життєвим досвідом, своїм певним уявленням про добро і зло, а також загальнолюдськими цінностями.

Присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді з урахуванням фактично відпрацьованого часу, також  на них поширюються установлені законом гарантії незалежності і недоторканості суддів.

Не можуть бути присяжними громадяни:

  • визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;
  • які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;
  • які мають незняту чи непогашену судимість;
  • народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя;
  • особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;
  • громадяни, які досягли шістдесяти п’яти років;
  • особи, які не володіють державною мовою.

Особам, які мають бажання бути внесеними до списку присяжних, слід звернутись за телефоном (03542)2-17-47 або за адресою: м. Підгайці, вул. Міцкевича 26 3