flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Згадати все

22 червня 2016, 12:37

 Пропонується скасувати строки давності для притягнення до відповідальності за несплату податків. Ініціатори вважають, що це відповідає світовим тенденціям.

 
В парламенті зареєстровано проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо незастосування давності в разі ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування)» (№4765). Документом пропонується встановити в ч.5 ст.49 Кримінального кодексу правило, згідно з яким давність не застосовується в разі вчинення злочинів у сфері господарської діяльності, передбачених у стст.212, 212-1 КК (ухилення від сплати податків).
Автори проекту відзначають, що чинні нині норми «не відповідають умовам та вимогам сьогодення», що призводить до уникнення певними особами
відповідальності за несплату податків та недоотримання державним та місцевими бюджетами коштів. Крім того, автори звернули увагу на світові тенденції щодо боротьби з переміщенням коштів в офшори. А «одним із ефективних способів такої боротьби», на думку ініціаторів змін, є збільшення строків давності для притягнення до відповідальності за відповідні злочини, або взагалі їх скасування.