flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Важлива інформація для учасників судового процесу.

25 вересня 2023, 14:21
З 19.10.2023 року наявність електронного кабінету в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі) є обов’язковою для:
- адвокатів,
- нотаріусів,
- державних та приватних виконавців,
- арбітражних керуючих,
- судових експертів,
- органів державної влади та інших державних органів,
- усіх інших юридичних осіб.
Підставою для цього є Закон України № 3200-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», опублікований у газеті «Голос України» від 20.07.2023.
Положення цього Закону вводяться в дію кількома етапами.
Першими зміни відчують учасники господарських процесів, адже закон вводиться в дію спочатку в частині внесення змін до Господарського процесуального кодексу – через 90 днів після його опублікування.
Вже згодом, за 7 місяців,  вводиться обов’язок реєстрації електронних кабінетів в цивільному та адміністративному процесах.
В разі невиконання такого обов'язку суди повинні застосовувати до відповідних осіб негативні процесуальні наслідки, передбаченні процесуальним законодавством, у вигляді: залишення процесуального документу без руху, розгляду або його повернення.
Тож закликаємо всіх учасників судового процесу, які зобов'язані мати електронній кабінет в ЄСІТС, своєчасно його зареєструвати.