flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підгаєцький районний суд розглянув кримінальне провадження за фактом вибуху газу у клубі села Угринів

18 липня 2023, 12:22

   14 липня 2023 року Підгаєцький районний суд виніс вирок у кримінальному провадженні про обвинувачення двох працівників Підгаєцької дільниці Бережанського управління з експлуатації газового господарства ПрАТ «Тернопільгаз» у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272 КК України.

    Під час виконання газонебезпечних робіт з підключення до нового газопроводу приміщення Угринівського сільського клубу  03 січня 2020 року обвинувачені діяли з порушенням вимог законодавства під час виконання робіт з підвищеною небезпекою.

    Внаслідок порушення близько 17 години 45 хвилин 03 січня 2020 року під час пуску газу після проведення врізки, відбулось миттєве виникнення стрибка тиску та/або ударної хвилі, що супроводжувалось утворенням явищ фізико-хімічного перетворення з газоподібного агрегатного стану повільного визволення робочого тиску системи газопостачання (під шаром ґрунту біля споруди, нещільності фундаменту, нещільності будівельних матеріалів улаштування стін споруди) з утворенням вибухонебезпечної концентрації, що в локально обмеженому просторі рівня відгалуження прокладання до газопроводу Угринівської сільської ради в бік приміщень Угринівського сільського клубу, призвело до механічного руйнування окремих елементів, фрагментів та частин огороджувальних будівельних конструкцій та виникнення пожежі в даній споруді, де на час вибуху перебувало 8 неповнолітніх осіб віком від 12 до 17 років, яким спричинені тілесні ушкодження – термічні опіки І-ІІ  АБ ступеня.

   Аналізуючи зібрані по справі докази у їх сукупності, суд дійшов висновку, про доведеність  вини К. та Ч. у вчиненні кримінального правопорушення, дії яких кваліфікуються  за ч.2 ст.272 КК України, а саме порушення  правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві особою, яка зобов'язана їх дотримувати, що спричинило інші тяжкі наслідки. 

   При призначенні міри покарання обвинуваченим, у відповідності до вимог ст.ст. 50, 65 КК України, суд врахував характер і ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке є тяжким злочином, та прийшов до висновку що їм слід призначити покарання у виді 5 (п’яти) років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади чи займатися діяльністю, що пов’язані з виконанням робіт з підвищеною небезпекою на строк три роки.

   Крім цього, суд враховуючи пом'якшуючі обставини, зокрема, що злочин, який є необережним тяжким, вчинений ними вперше, їхні особи та стан здоров’я, а також, що обвинувачені вину визнали повністю, щиро розкаюються у вчиненому, активно сприяли розкриттю злочину, по місцю проживання та роботи характеризуються позитивно, беручи до уваги висновок провідного інспектора Тернопільського районного сектору №1 філії Державної установи “Центр пробації” в Тернопільській області викладений у досудовій доповіді, що в сукупності на думку суду знижують ступінь тяжкості вчиненого та прийшов до висновку, що виправлення та перевиховання обвинувачених можливе без  ізоляції від суспільства, та призначив покарання обвинуваченим із застосуванням ст.75 КК України, звільнивши їх від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 3 (три) роки.

  Також суд задовольнив цивільні позови потерпілих до Приватного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Тернопільгаз» про відшкодування матеріальної шкоди частково та моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, в повному обсязі.

   Вирок  суду не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку  протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

   З текстом вироку  можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень -  https://reyestr.court.gov.ua/Review/112213489